Dyrking

Det er ikke vanskelig å dyrke grønnsaker i drivhus. Selv en med lite erfaring får det lett til. Samtidig kan det være lurt å være kjent med noen enkle tips, som på den måten kan gjøre dyrkingen enklere og fruktene enda bedre.

Forarbeid
Først er det viktig å forberede jorda. Gjennom vinteren har molda gjerne blitt hard, og en må derfor spa den rundt og rake molda jevn. I tillegg kan det være en fordel å tilsette jorda næring. Dette kan med fordel være kompostjord fra en eventuell kompostbinge.

Lager man plantene selv må frøene sås tidlig på våren, men det letteste er å kjøpe ferdige planter. Disse finner man på de fleste hagesentrene og koster ikke all verdens. Plantene tas utav eventuell potte og settes godt ned i molda. Det er viktig å vanne godt under planting.

Vanning og gjødsling
Etter som plantene vokser, er det viktig med vanning. Agurkplantene bør ikke ha for mye vann direkte på rota da dette kan forårsake råte. Vann heller godt rundt. Tomatplantene er det ikke så nøye med.

Agurkplanten skal ha mer vann enn tomatplantene. Agurkene krever mye vann, og en ser fort når plantene henger at de har fått for lite vann.

Gjødsling er viktig FOTO: Arvid Aamodt

Når det gjelder gjødsling er dette en viktig del for å få gode frukter. Gjerne en gang i uken kan en strø på litt kunstgjødsel. Planter som har fått mye gjødsel får mørke blader som er et bra tegn. Blir bladene for lyse i fargen betyr det at de trenger mer næring.

Bladene på tomatplantene kan ha en tendens til å bøye seg med mye gjødsling. Dette er på ingen måte farlig, men heller et godt tegn.

Etter som plantene vokser er det viktig å binde opp plantene. Fruktene, og da spesielt agurkene, er svært tunge, så hvis en ikke binder opp plantene vil en risikere at plantene knekker.

Beskjæring
For å få mest ut av plantene er det viktig å beskjære dem. Agurkplantene vokser opp i en stilk, men ut fra stammen kommer det mange skudd. Det kan være lurt å bare spare et skudd (kutte av etter første blad). Hvis en kutter etter to blader kan det føre til at fruktene blir dårlige. Det kan også være en fordel å toppe agurkplanten hvis en ikke vil at planten skal vokse ut over hele taket.

Når det gjelder tomatplanter skal de toppes når de når taket i drivhuset. Tomatplanten kan sammenliknes med ei gran. Den vokser oppover og ut fra stammen kommer det grener hvor tomatene henger. Mellom grenene og stammer vil det komme nye skudd. Disse er det viktig at en plukker av når de har blitt 4-5 cm.

Høsting
Bare modne frukter høstes. Agurker skal ikke bli for store, da vil det dannes frøhus. Hvis en får mye tomater og kommer til å lagre dem over tid kan det være en fordel å ikke la dem bli overmodne. De vil modnes etter at de høstes, så da holder de lengre hvis fargen ikke er knallrød. Men plukker en rett fra drivhuset til spising er de mest modne tomatene de med best smak i.